Onsdag 20.5 2015 gjennomførte Albertine Aaberge ved Sogndal videregående skole, Guttorm Hveem fra NDLA og jeg i regi av NDLA, veiledning av MIK 2 elever under forberedelsene til sentralgitt skriftlig eksamen, for andre år på rad. Det ble nok en spennende og givende erfaring.
Vi valgte også i år Adobe Connect som samarbeidsarena i samarbeid med Uninett ABC (takk til IKT-senteret).
Design av løsning
Vi endret litt på designet fra i fjor. Foruten informasjonsnoder valgte vi å ha en spørsmål/svar-node for skriftlige svar og en chat for muntlige svar. Dessuten en åpen chat.
Også i år valgte vi å løfte ut eksterne kilder via kuratortjenesten scoop.it. Og vi løftet ut alle skriftlige spørsmål med skriftlig svar i et eget google - dokument.
Arbeidsfordeling
Ut fra erfaringen i fjor valgte vi også i år å ha veiledningen i 3 bolker på en time - fra kl. 12.00 - 13.00, fra kl. 15.00 - 16.00 og fra kl. 21.00 - 22.00.
Vi fordelte arbeidsoppgaven nokså likt som fjoråret. Albertine tok seg av det muntlige med kamera, jeg tok for meg skriftlige svar og løftet ut eksterne kilder til scoopen og Guttorm trådde støttende til der det var behov.
Hva skjedde?
Totalt var det 829 innlogginger i løpet av dagen, over 200 flere enn i fjor. På det meste var det 121 samtidige inne, 20 % økning fra i fjor. Den tekniske løsninger fungerte utmerket. Totalt kom det inn 113 spørsmål, hvorav alle ble besvart. Nesten en tredobling fra i fjor.
Scoopen hadde 972 besøkende, en økning på 15 % fra i fjor. ? klikket på nedlasting av NDLA MIK som pdf og 116 var innom MIK-eksamenshjelp. Hele 1857 sidehenvisninger på MIK-sidene i NDLA.
Det var de tørre fakta.
Erfaringene
Det var noen hektiske timer også i år. Vi skal være glade for at vi tok økter på 1 time om gangen. Spørsmålene som dukket opp var relevante og saklige og mange brukte svarene senere i chatten. Stort sett ble aktiviteten på chatten holdt i en saklig og gode tone. Noen forstyrrende elementer forsvant etter hvert. Elevene hjalp, delte og støttet hverandre. I tillegg stilte andre medielærere opp og støttet oppom.
Nytt av året var at vi gjennomførte en uhøytidelig spørreundersøkelse for å fange opp noen av erfaringene til elevene. Det ble gjort i google-skjema. Det kom totalt inn 39 svar.
Elevenes innspill
Her er noen av de innspillene elevene kom med i undersøkelsen:
«Veldig veldig bra! Jeg tar faget som privatist, og har derfor ikke tilgang til lærer på forberedelsesdagen. Derfor ble jeg strålende glad for å ta del i dette, og jeg synes det er supert at også vi som ikke går på skolen kan få ta del.»
«Helt supert opplegg, har fått veldig mye nyttig hjelp og føler meg godt forberedt til eksamen! Her har jeg fått mye gode tips og råd, både fra lærere, men også fra elever i samme situasjon. Ble positivt overrasket over dette. Flott initativ! Takk for all hjelp, og takk for tiden dere har brukt på oss.»
«Utrolig bra tiltak som var til stor hjelp under eksamensforberedelsene. Takk til lærerne som gadd å gjøre dette, greit å ha noen å spørre gjennom hele forberedelsesdagen.»
«Synes det er flott at dere stiller opp for flere fortvilede mennesker som ikke er helt sikre på eksamen og hjelper oss godt! Tusen takk!»
«Innholdet var veldig bra, og som lærer var det greit å kunne "kalibrere" vurderingene mine opp mot andres. Fint å kunne bruke dette sammen med elevene og bli enige om spørsmål vi skulle stille osv., da ble forberedelsesdagen mer et fellesprosjekt/en kollokvie også, og elevene ble mer engasjerte og diskuterte mer underveis og etterpå.»
«Synes dette var rett og slett helt fantastisk!, skulle vært en sånn tjeneste til alle fag!»
«Som lærer syns jeg dette var veldig positivt. Det var betryggende for meg å oppleve at dere la vekt på de samme tingene jeg selv gjorde.»
«Veldig bra! Noe man burde ha i alle programfag før eksamen.»
«Helt fantastisk opplegg. Kom faktisk inn her fordi NDLA hadde postet en infotråd på et forum som ikke har noe med NDLA å gjøre. Lærerne er engasjert og har peiling på faget. I tillegg er de veldig tålmodig i forhold til at de samme spørsmålene blir spurt om og om igjen.»
«Det er perfekt for oss som forbereder oss til eksamen. Det har vært godt samarbeid mellom elever som har deltatt i chatten.»
Det kom også fram forslag til forbedringer:
«it medhjelpere som kan blokkere IP adresser til bråkmakere som roter til og forkludrer eksamensforberedelsene til andre.»
«Litt mer oversiktlig side. Det er litt vanskelig å bla i chattene siden det står så mye der.»
«Færre vinduer på samme side»
«Det var litt forvirrende med så mange forskjellige "bokser" på ett sted. Kanskje chatten kunne ha vært et annet sted.»
«Jeg synes dere burde lage siden slik at det går an å forstørre en av lukene om gangen. Hvis man for eksempel bare vil lese chatten en periode, så burde den kunne forstørres :)»
«Ha oftere muntlige spørsmålstjenester. Kanskje ha to som kan svare, og bytte på når de skal svare.»
«Ekstremt rotete side med alt for mange chatvinduer. Veldig vanskelig å holde oversikt og å følge med.»
«Litt dårlig forbindelse, og litt dårlig lyd på læreren til tider, men det gikk helt fint. I tillegg kanskje å stoppe "publiseringen" av spørsmålene som renner inn, og heller publisere det spørsmålet læreren svarer på, for tar du blikket bort fra skjermen i et halvt minutt skjønner du ikke helt hvilket spørsmål hun svarer på.»
«Mulighet til å velge for eksempel '' chat med lærer- skriftlig svar'' i stor format, slik at man får en enklere oversikt»
Takk til elevene som tok seg tid til å svare på undersøkelsen. Den hjelper i den videre evalueringen.
Chatten
Utskrift av chatten er på 64 A4-sider, så her var det aktivitet. Det er interessant å observere hvordan elevene støtter hverandre her. Her er et eksempel hvor elev A, som er privatist, er helt fortvilet og får god støtte av elev B og elev C:
«Elev A: (10:07) Jeg har ikke gått på noe skole, så da er det vanskelig å forstå hva denne eksamen skal gå ut på. Er veldig forvirret nå… Skal jeg lage et medieprodukt eller bare planlegge?
Elev B: (10:08) Vanligvis får man i oppgave å planlegge et medieprodukt som oppgave 2, der man skal forklare medieproduktet, begrunne valg du tar og diskutere hvordan ditt medieprodukt vil fungere (prosessmodellen, støy o.l)»
Elev B: (10:13) Veldig lurt å lese igjennom noen eksempler på medieprodukt hvis du ikke har prøvd å lage det før, :)
Elev A: (10:15) Et siste spørsmål; Da skal vi IKKE lage / skrive noe i dag, ALT blir skrevet i morgen?
Elev C: (10:16) Alt i morgen ja
Elev C: (10:16) men lurt å forberede seg
Elev C: (10:17) eksamen i MIK2 er stressende, man skriver ganske mye
Elev A: (10:19) Ok ! Tusen takk for hjelpen!»
Og elevene er takknemlige!
Opptak av live-sesjoner:
Opptak fra første økt finner du her:
https://connect.uninett.no/p6ksbe0uafq/
Opptak fra andre økt finner du her:
https://connect.uninett.no/p4vtfohtlix/
Opptak fra tredje økt finner du her:
https://connect.uninett.no/p8wfwajp4i7/
Drahjelp fra udir var fint: https://twitter.com/udir/status/600956655547744256
Lærer som observerer og blogger fra sidelinja: http://digitalesiw.com/2015/05/20/interaktiv-eksamensforberedelse-i-mik/
Oversikter/tankekart over faget:
Popplet (I. Hillestad, Eid vgs): http://popplet.com/app/#/1022847
Prezi (A.Aaberge, Sogndal vgs): http://prezi.com/939bs9mbz2e4/repetisjon-3mik/
Recent Comments