Tirsdag 20.5 2014 gjennomførte Albertine Aaberge ved Sogndal videregående skole og jeg et pilotprosjekt i regi av NDLA i veiledning av MIK 2 elever under forberedelsene til sentralgitt skriftlig eksamen. Det ble en spennende og givende erfaring.
I flere år har Albertine og jeg samarbeidet om bruk av samarbeidsverktøy til bruk i forberedelsestiden til sentralgitt skriftlig eksamen i MIK 2. Vi har testet ut ulike samarbeidsverktøy som Facebook, etherpad og twitter. I år tok Ragna Tørdal, fagansvarlig for MIK-faget i NDLA, initiativ til å tilby en løsning for alle elevene som skulle opp våren 2014. Med støtte fra Guttorm Hveem i NDLA falt valget på bruk av Adobe Connect i samarbeid med Uninett ABC (takk til IKT-senteret).
Design av løsning
Vi valgte å designe samarbeidsløsningen med følgende moduler:
-
Spørsmål og svar
-
Åpen chat
-
Informasjonsnoder om tema
-
Informasjonsnoder om aktuelle ressurser på NDLA
-
Informasjonsnode om eksterne ressurser
I tillegg til adobe connect valgte vi å løfte ut eksterne ressurser til scoop.it. Dessuten løftet vi ut alle spørsmål og svar i et eget google-dokument.
Arbeidsfordeling
Det var første gangen vi prøvde ut en slik løsning, så det var vanskelig å forutsi arbeidsmengden og hvilke arbeidsoppgaver som ville møte oss.
Veiledningen ble gitt i 3 bolker, hver på en time; fra kl. 12.00 - 13.00, fra kl. 15.00 - 16.00 og fra kl. 21.00 - 22.00.
Guttorm tok ansvaret for den tekniske løsningen og assisterte veiledningen underveis. Albertine stod for den muntlige veiledningen med kamera og jeg hentet ut eksterne ressurser til scoop.it og svarte på spørsmål i chat og i spørsmål/svar-noden.
Hva skjedde?
Totalt var det 600 innlogginger i løpet av dagen. På det meste var det 98 samtidige inne. Den tekniske løsninger fungerte utmerket. Totalt kom det inn 42 spørsmål, hvorav 37 ble besvart.
Scoop.it hadde 868 besøkende i løpet av dagen. 128 klikket på nedlasting av NDLA MIK som pdf og 118 var innom MIK-eksamenshjelp.
Det var de tørre fakta.
Erfaringene
Det var noen hektiske timer. Vi skal være glade for at vi tok økter på 1 time om gangen. Tiden fløy av gårde. Spørsmålene som dukket opp var relevante og saklige og mange brukte svarene senere i chatten. Aktiviteten på chatten ble holdt i en saklig og gode tone. Elevene hjalp hverandre, delte og støttet hverandre. I tillegg stilte andre medielærere opp og støttet oppom. Dessuten signaliserte elevene stor takknemlighet for hjelp og støtte. Ikke bare til oss lærere, men også til medelever.
Dette utdraget fra chatten før vi lærere kom på banen, kan illustrere hvordan elevene støttet hverandre underveis:
Elev A: kl. 10:02 hva er medieidelogier?
Elev B: kl. 10:04 En medieideologi eller et mediesystem er en modell som beskriver medienes rolle i et samfunn. Denne rollen henger nøye sammen med hvordan makten er fordelt. I et autoritært samfunn har makthaverne enten blitt utpekt av sin forgjenger, eller de har tilranet seg makten gjennom statskupp eller revolusjon.I autoritære samfunn har makthaverne kontroll over det meste, også mediene. Mediene blir brukt som tjenere og talerør for myndighetene og deres allierte. Mediene kan være underlagt forhåndssensur, eller de kan drive selvsensur av redsel for represalier. Men den teknologiske utviklingen har ført til at statlige myndigheter i dag, i mindre grad en tidligere, klarer å hindre borgerne i å dele informasjon og meninger.I et demokrati får myndighetene sin makt av folket gjennom frie valg. En av de viktigste forutsetningene for et demokrati er kanaler for fri meningsutveksling. I alle demokratiske land finnes det derfor lover som omhandler pressefrihet.
Opptak av live-sesjoner:
Opptak fra første økt finner du her:
https://connect.uninett.no/p1rsz52pac2/
Opptak fra andre økt finner du her:
https://connect.uninett.no/p99wt3whke7/
Opptak fra tredje økt finner du her:
https://connect.uninett.no/p85utmjb3bf/
Oversikter/tankekart over faget:
Popplet (I. Hillestad, Eid vgs): http://popplet.com/app/#/1022847
Prezi (A.Aaberge, Sogndal vgs): http://prezi.com/939bs9mbz2e4/repetisjon-3mik/
Temapakkar fra NDLA:
Dette frister til gjentagelse. Kanskje ligger det noe her som kan utvides til andre fag.
Inspirerende pionerarbeid! Erfaringene fra dette må vi se nøye på når vi i NDLA planlegger for kommende eksamener.
Posted by: Oivind_hoines | 22.05.14 at 11.16