En av de mest spennende øktene på Global Forum var Learn-A-Thon. Alle 257 “Educators” ble delt inn i grupper på 6. Hver gruppe ble så tildelt et av FNs utviklingsmål og fikk i oppgave å utvikle et undervisningsopplegg bygd på 21. Century Learning Design (21 CLD) i løpet av 24 timer.
Jeg presenterte gruppa mi i blogginnlegget på onsdag.
Vi ble tildelt: “design a learning activity to promote gender equality and empowering women”.
Det ble en lang, spennende, kreativ og læringsrik prosess hvor vi ble utfordret på problembasert læring og samarbeid. Når deltagerne i gruppa er fra så mange ulike kulturer, blir vi utfordret på hvordan kommunisere m.m.. Jeg vil komme tilbake til disse utfordringene i neste blogginnlegg, og se nærmere på hva som ligger i 21 CLD i dette.
21. Century Learning Design (21 CLD)
Lærere over hele verden arbeider med å utvikle nye modeller for læring som gjør at elevene er bedre forberedt for å leve og arbeide i det 21. århundret. Hensikten med rammeverket 21 CLD er å hjelpe lærere med å identifisere og forstå mulighetene som læringsaktivitetene gir elever for å bygge ferdigheter for det 21. århundre. Rammeverket er bygd på 6 dimensjoner.
Samarbeid - “Collaboration”
I tradisjonelle skoler i de fleste land arbeider elevene selvstendig med sine oppgaver og mottar individuelle vurderinger. Denne modellen forbereder dem ikke godt nok for arbeidslivet, hvor de mest sannsynlig må arbeide i team med andre for å fullføre oppgaver som er for komplekse for at individuelle kan gjøre dem på egen hånd. Denne måten å arbeide på krever at man har gode samarbeidsegenskaper for å kunne være effektive som team og for å kunne integrere individuell ekspertise og ideer for å skape en helhetlig løsning. Nøkkelen her er å etablere en læringsaktivitet som krever at elevene tar avgjørende beslutninger sammen, er gjensidig avhengige av hverandre, og at alle elevene bidrar for at teamet skal lykkes.
Kunnskapsbygging - “Knowledge Construction”
Mange av læringsaktivitetene i skolen krever at elevene lærer og reproduserer informasjonen de får. Denne dimensjonen ser på elevenes muligheter til å skaffe seg dypere kunnskap som de kan overføre og bruke i praksis. Kunnskapsbyggingsaktiviteter krever at elevene generer ideer og forståelser som er nye for dem. Elevene kan gjøre dette gjennom tolkning, analyse, syntese eller evaluering. Elevene bruker kunnskapen som er konstruert i en annen kontekst, hjelper dem med å få en dypere forståelse og som skaper forbindelser mellom informasjon og ideer fra flere fag.
Problemløsning - “Real - World Problem-Solving”
Denne dimensjonen legger vekt på at elevenes arbeid omfatter problemløsning og at de bruker data eller situasjoner hentet fra den virkelige verden. Elevene skal fullføre oppgaver hvor de ikke allerede vet svaret eller løsningen, de arbeider med å løse problemer hentet fra den virkelige verden og de skal implementerer sine ideer, design eller løsninger for et publikum utenfor klasserommet.
Kommunikasjon - “Skilled Communication”
Kommunikasjon er hjertet av all menneskelig interaksjon. I det 21. århundret har teknologien skapt nye muligheter for kommunikasjon. I denne dimensjonen skal elevene skape multimodal kommunikasjon. Kommunikasjonen må tilpasses for et bestemt publikum.
Selvregulering - “Self-Regulation”
I dagens komplekse verden kreves det selvregulerende elever som kan ta ansvar for egne liv, arbeid og livslange læring. Det enkelte individ må selv overvåke eget arbeid og bruke tilbakemeldinger for å utvikle og forbedre sine produkter. Dette krever at lærerne arbeider sammen med dem, guider dem og oppmuntrer dem slik at elevene tar økt ansvar for egen læring - både som enkeltpersoner og som gruppe. Læringsaktiviteter må vare lenge nok til at elevene kan planlegge arbeid over tid, og gi tydelige kriterier og læringsmål slik at elevene kan planlegge og overvåke sitt eget arbeid.
Teknologi - “Use of ICT for learning”
Bruken av teknologi fortsetter å transformere våre liv og vårt arbeid. IKT er et kraftig verktøy for å støtte mange av 21. århundrets ferdigheter, inkludert de andre dimensjonene i dette rammeverket. IKT kan hjelpe elevene med å samarbeide på måter som ikke var mulig tidligere, eller å kommunisere gjennom nye medier. Denne dimensjonen fokuserer på interaksjon mellom IKT og kunnskapsbygging og IKT og problemløsning.
Kan det være noe i denne strategien som kan møte utfordringene vi har i videregående skole om dagen?
Comments