Elever bruker for mye tid på ikke-faglig nettbruk, er konklusjonen i en ny doktorgradsavhandling i følge Aftenposten 14.1.2014. En kjapp undersøkelse i egen medieklasse bekreftet dette. 2 av 3 elever mener selv at de bruker nettet mye ikke-faglig.
De svarer videre at de bruker sosiale medier, streamer video, spiller, leser nyheter og blogger og hører på musikk.
Men hvorfor gjør de det?
Dette svarte medieelevene:
- kjedelige timer - for mye papegøyepedagogikk med for lite elevaktivitet
- liten interesse for faget
- manglende konsentrasjon
- lange dager
Hva er så løsningen på problemet i følge egne elever:
- ta personlig ansvar ved å stenge ute sosiale medier, holde nede skjermen etc.
- sperre eller begrense tilgangen
- tydeligere klasseledelse
- bruke nettet faglig og ikke bare datamaskinen som skrivemaskin - noe som krever økt IKT-kompetanse blant faglærerne
"For å minske unødvendig og ikke-faglig nettbruk tror jeg det er lurt å bruke nettet mer interaktivt i timen, slik at elevene blir mer inkludert. Når vi fritt får bruke pc i timen uten å være direkte inkludert i undervisningen fører det fort til unødvendig bruk av nettet." Erlend 18 - medieelev.
Hva stjeler elevenes oppmerksomhet? - fra Nytt på nytt 17.1.2014
Elevene mister konsentrasjonen Klassekampen 23.01.2014
Vel da gjør medieelevene ferdig nettavisen sin.
Supert blogginnlegg, som unngår å havne på det tabloide nivået "ja/nei -til pc i skolen".
Det er utrolig fine elevinnspill du har fått. De vitner om stor tillit mellom deg og elevene, og også stor selvinnsikt fra elevene. Jeg er helt enig i at å bruke nettet faglig underveis i timene er et kjempeforslag! Og det finnes jo utrolig mange måter å gjøre det.
Posted by: Marte Blikstad-Balas | 15.01.14 at 20.31
Takk for konstruktiv kommentar. Digital kompetanse er jo mediekompetanse hvor elevene ikke bare konsumerer, men også produserer og kritisk vurderer i god Buckingham-ånd. Derfor et det kanskje mer naturlig at nettet brukes faglig i alle medietimene enn i andre fag. Samtidig mener jeg at andre fag har mye å hente fra mediepedagogikken. Til syvende og sist handler det om synet på læring. I et sosiokulturelt syn på læring kommer vi jo til dekket bord på nettet - her kan elevene kommunisere, dele og samhandle på en helt annen måte enn før. Og da blir ikke nettet en trussel.
Jeg reflekterer litt rundt dette på masterbloggen min: http://jao.typepad.com/masterstudiet/refleksjon-etter-30-studiepoeng.html
Posted by: JaO | 15.01.14 at 20.54