27 elever og lærer Ann Michaelsen ved Sandvika vgs.har sammen skrevet boka «Connected Learners – A Step by Step Guide to Creating a Global Classroom”. Jeg sitter og leser boka om dagen, og er mektig imponert. Her er det mange nyttige tips og ideer om hvordan IKT kan brukes og skape et globalt klasserom. Ikke minst hvordan vi lærere, elever og klasser kan etablere personlige læringsnettverk. Jeg vil i dette blogginnlegget ta for meg noen av de nyttige tipsene fra boka og komme tilbake til mer etter hvert her på bloggen framover.
Smarte søkeverktøy
De fleste bruker google som søkeverktøy. Jeg har skrevet noe om søkestrategier for en del år siden på en wiki om informasjonskompetanse. De har testet ulike søkeverktøy og anbefaler disse:
Selv vil jeg anbefale answers.com som søkeverktøy. Et søk på Gro Harlem Brundtland vil gi deg følgende treff. Her søkes det i mange relevante leksika og til slutt kan du velge referansestil og få opp hvordan du skal sette opp kilden i kildelisten din.
Bruk av google dokumenter
Jeg bruker mer og mer google dokumenter og google disk i min undervisning. Ikke minst i skrivetreningen. Johan Andersson har et nyttig tips om hvordan bruke google dokumenter i siste nummer av «Datorn i utbildningen». Han anbefaler at elevene har en felles klassekonto i google. Det gir automatisk en felles youtube-konto. Dermed kan elevene bruke hverandres filmklipp og redigere de i youtubes redigeringsprogram. Boka gir en grundig innføring i bruk av google disk og tips til hvordan du kan sette opp en konto m.m.
Andre nyttige verktøy
Boka er full av tips om nyttige digitale verktøy. Her er noen av dem:
- Padlet – tankekart
- Delicious – det e berre lekkert – bokmerker på nettet
- Dispair – posters
- Wigflip – posters
- Webnotes – deling av notater online
Ann har skrevet mer om hvordan hun brukes blogg, twitter og webnote.
Recent Comments