Dette er faktisk mitt blogginnlegg nr. 1000. Det første innlegget ble publisert 5. juni 2005. Siden har jeg skrevet et innlegg hver skoledag. Så langt har denne bloggen vært min eksterne harddisk – et sted hvor jeg legger inn ressurser som jeg tror kan være nyttig i min daglige virke som lærer. Dermed er det på tide å gjøre opp status og stake ut kursen videre.
Noen harde fakta:
1000 blogginnlegg
90 265 besøkende
339 kommentarer
45,66 besøkende i snitt pr. dag
Vel det er et stykke igjen før jeg har like mange lesere som Voe.
Er det så noen blogginnlegg som jeg synes det er verdt å dvele ved? Jeg vil trekke fram følgende:
Høsten 2005 kom jeg tilbake til egen skole etter å ha vært ute i permisjon i 6 år. I mellomtiden hadde skolen begynt med bærbare datamaskiner til elevene. I september dette året skrev jeg et innlegg med tittelen “En vond drøm”.
“Å være lærer på en skole med bærbart og trådløst er nytt og utfordrende. Der sitter elevene med hver sin datamaskin godt gjemt bak skjerm og tastatur. Å få øyekontakt med elever som er opptatt med å sjekke epost, svare på msn og lese siste nytt er ikke lett.“ Og jeg avsluttet med følgende utsagn: “Det er mulig at vi er kommet ved et vannskille, at ”alltid online” vil bety dyptgripende endringer i det å være lærer i videregående skole. Kanskje er dette en generasjonskløft? Fortell meg hva du mener, så skal jeg si deg hvor gammel du er. Vel, hva sier du?”
Det har vært en bratt læringskurve for oss alle, og jeg har blitt utfordret på mange måter. Nye spørsmål har dukket opp, hva mener jeg egentlig om læring? Hva slags læringssyn har jeg?
Det er et tankekors når Øystein Sørebø ved HiBu i et intervju i siste nummer av Skolemagasinet, sier at vi lærere har sviktet. Elevene har IKT-utstyr i verdensklasse, men 80 % av oss lærere bruker bare 10 % av datamaskinens funksjonalitet. Hvor er de andre 90 % og hva mener han med datamaskinens funksjonalitet?
Et annet blogginnlegg jeg vil dvele litt ved er et om kildekritikk hvor jeg tok for meg en artikkel om Vigrid i Dagbladet. Og her kommer bloggens styrke gjennom kommentarfunksjonen. For hvem andre enn Vigrid ga meg en hjemmelekse. Denne hjemmeleksen burde elevene i vg. 3 få i moderne historie.
De to dominerende kategoriene har vært Mediekunnskap og Informasjonsferdigheter. Og dermed er jeg inne på vegen videre.
Til daglig underviser jeg i programfaget Medie- og informasjonskunnskap på studiespesialiserende utdanningsprogram. Et spennende fag som gir meg en unik mulighet til å sette fokus på digital kompetanse. De siste årene har jeg lagt vekt på å gi elevene informasjonskompetanse, og gjennom det prøve å utvikle en strategi gjennom de to årene jeg har elevene. Det siste året har jeg jobbet nært sammen med Albertine Aaberge ved Sogndal vgs. om dette. Kanskje bør jeg nå sette nytt fokus. Der hvor bloggen har vært en ekstern harddisk og hvor jeg i liten grad har spisset et budskap på en bestemt målgruppe, så bør jeg kanskje skrive sjeldnere og mer utdypende om min egen lærerhverdag. På den måten får jeg luftet en del av de grepene jeg gjør til daglig og få fram en del av de refleksjonene jeg gjør meg i møte med elevene. Kanskje kan jeg utfordre eventuelle lesere til å komme med innspill vis kommentarfeltet etc.?
Vel jeg er godt i gang ser jeg, dette blir jo det lengste blogginnlegget så langt.
Så du som leser dette, herved inviteres du til å komme med noen innspill til meg om hvor jeg bør legge kursen framover.
”Katten smilte bare da den fikk se Alice. Hun syntes nok at den så snill ut, selv om den hadde svært lange klør og forferdelig mange tenner, så hun tenkte at det var best å være høflig mot den.
- Snille deg, Cheshire-pus, begynte hun meget forsiktig, for hun ante ikke om den likte det navnet. Men katten smilte bare enda mer.
- Ja vel, tenkte Alice, - hittil er den i hvert fall fornøyd, og så fortsatte hun:
- Vil du være så snill å si meg hvilken vei jeg skal gå for å komme bort herfra?
- Det kommer an på hvor du skal det, svarte katten
- Det er ikke så nøye med hvor…
- Da er det ikke så nøye med hvilken vei du tar heller, sa katten
” Fra ”Alice i eventyrland” Lewis Caroll
Gratulerer med de 1000! Du kommer stadig med interessante synspunkter og lenker til ressurser mens mangde andre bloggere har dovnet hen i twitterstrømmen. Blogg har livets rett!
Posted by: einar | 03.11.10 at 08.03
Gratulerer så mye med blogginnlegg nr 1000!! Din blogg er et "must" for alle oss som jobber med læring (og IKT)! Jeg gleder med til de neste 1000 innleggene!!!
Posted by: Birgitte Kleivset | 04.11.10 at 10.47
Hei JoA! Gratulerer med 1000 innlegg og takk for sist (på Kongsberg vgs). Jeg er ny leser av bloggen din og det er litt pussig at du fremhever møte ditt med den digitale skolehverdagen og læreres kompetanse i møte med dette. Som ny lærer og da spesielt i Medie- og informasjonskunnskap er dette en av de store spørsmålene og diskusjonstemaer jeg har møtt det første året jeg som lærer. Den virkeligheten du beskriver kjenner jeg veldig igjen i som IKT pilot på min skole. Kompetansenivå ligger veldig forskjellig blant lærerne og mange velger å fjerne pc som verktøy fra sine timer for å gjenopprette ro og orden i klasserommet. Det er forståelig at de reagerer slik, men burde vi ikke heller møte elevene i deres digitale hverdag og vite når pc'n skal være på og når den skal brukes aktivt? Og burde vi ikke tilpasse de enkelte fagene etter den digitale virkeligheten som resten av samfunnet forholder seg til. Et godt eksempel er Facebook, den er nå stengt på vår skole som et prøveprosjekt fordi elevene ikke klarer å holde seg unna i timene. Utenfor skolen har bedrifter, interessegrupper, politikere, reklamefirmaer etc på sin side tatt utfordringen og integrert seg i FB. På denne bloggen er f.eks. login knyttet opp mot FB for å forenkle hverdagen til brukerne. Hvorfor kan vi ikke tenke slik i forhold til undervisning også? Hva med en integrert FB feed i ITs Learning? Jeg kommer til å følge ivrig med på din blogg fremover og begynner vel på et tidspunkt selv med en blogg som sirkler rundt dette tema og digitale medier (spesielt spill). Takk for en interessant blogg!
Posted by: HPMute | 09.11.10 at 23.33
Når du snakker om vår skole, er det Eiker vgs? Mine medieelever vil i disse dager presentere en kommunikasjonsstrategi for bruk av sosiale medier ved skolen. Å stenge elevene ute fra FB vil bryte helt med deres anbefalte strategi. Mitt blogginnlegg nr. 1000 har nå ligget ute i en uke. Jeg kommer til å vinkle blogginnholdet i en ny retning. Ikke bare ha det som en ekstern harddisk, men som en refleksjonsarena knyttet til egen praksis, da i stor grad MIK-faget. Mediekompetanse er jo i stor grad digital kompetanse. Så hver fredag dukker det opp noe nytt - starter nå fredag 12.11 - så får vi se. Lykke til videre med faget. Kommunikasjonsstrategien blir offentlig så fort den er blitt presentert for ledelsen.
Posted by: jao | 10.11.10 at 09.29
Spennende vri du tar, Jan-Arve! Gleder meg til fredag. Og heldige jeg som får samarbeide med deg!
Posted by: albaab | 10.11.10 at 10.06
Ja, jeg mente Eiker vgs. Vi har et prøveprosjekt med å stenge FB frem til nyttår. Det var faktisk eleverådet som foreslo dette. Jeg er veldig spent på dine elevers forslag om undervisning på FB da jeg vurderer å sette igang noe lignende selv (etter nyttår selvsagt).
Posted by: Hans P Elling | 14.11.10 at 23.51
Gratulerer med innlegg nr 1000. Det virker som mange av ped.bloggerne har mista litt piffen, men det har tydeligvis ikke du. Bra! Stå på videre.
Posted by: Leif Harboe | 16.11.10 at 22.00
Gratulerer med innlegg nr 1000 og en fin blogg! Jeg ser at stadig flere faller fra i bloggosfæren, og setter da ekstra pris på de som blir igjen og fortsetter med å dele tanker, erfaringer og refleksjoner.
Posted by: Svend Andreas Horgen | 21.11.10 at 18.15